О Фестивалу

„Европска сарадња: филмска прича“, тродневни је фестивал дугометражног документарног филма, у организацији Министарства за европске интеграције.
Фестивал је традиционално посвећен обележавању и промовисању Дана европске територијалне сарадње, који је Европска унија установила 2013. године. Обележавањем овог дана Србија се придружује дешавањима која се овим поводом, током септембра и октобра, организују у више од 40 земаља широм Европе.
Дан европске сарадње, манифестација је којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније, који кроз своје програме већ 30 година повезује грађане суседних држава ради побољшања животних услова и развоја пограничних регија широм Европе.
Кроз програме прекограничне сарадње, у периоду од 2004. до 2020. године, у Србији је финансирано више од 1000 пројеката, у вредности од око 220 милиона евра, које је суфинансирала Европска унија, у сарадњи са државама учесницама програма. Спровођење ових пројеката доприноси јачању и развоју локалних заједница и пограничних региона наше земље у важним секторима: инфраструктури, здравству, образовању, научно – технолошком развоју, привреди, туризму, заштити животне средине и посебно – култури.
Основни циљ фестивала „Европска сарадња: филмска прича“ је да се пројекцијом три документарна филма, аутора из различитих европских земаља, укаже на значај територијалне сарадње и повезивања људи у свим животним сегментима, од привреде до стваралаштва.
Министарство за европске интеграције фестивал организује од 2016, а ове године, сви филмови биће приказани и онлајн.